Futoški Kupus Ćulum

futoški kupus

Ime porekla i geografska oznaka

WELCOME TO MY GARDEN

Zaštićena oznaka geografskog porekla

  • Zaštita oznake geografskog porekla ima za cilj da se zaštiti kvalitet i karakteristike proizvoda sa specifičnog geografskog podneblja, a koji su rezultat specifičnih prirodnih i ljudskih faktora, načina proizvodnje, pripreme i prerade proizvoda, primenjenih u strogo definisanom  geografskom području mesta Futog.
  • Uticaj specifičnog geografskog podneblja i tradicionalnih postupaka, koji se primenjuju u procesu proizvodnje ovih proizvoda, kvalitet i senzorne karakteristike čine ove proizvode drugačijim u odnosu na srodne.
  • Očuvanje ovakvih proizvoda i njihova zaštita je od velikog nacionalnog interesa, a proizvođači koji vekovima čuvaju ove vrednosti od zaborava i uništenja, proizvodnjom  zaštićenih  proizvoda – konstantnog i provereno  visokog kvaliteta ostvariće čitav niz pogodnosti na tržištu. U Futogu se vekovima neguje i čuva od uništenja seme, na daleko poznatog Futoškog kupusa, koji se odlikuje izuzetnim biološkim i tehnološkim karakteristikama, zbog čega je vrlo cenjena vrsta povrća u svežem i kiselom  stanju, kako  kod nas tako i u svetu. Postojanje dominantne želje da se sačuva i poveća proizvodnja i prerada Futoškog kupusa u Futogu je osnovano Udruženje proizvođača i prerađivača Futoškog kupusa –Futoški kupus. Tako na osnovu zahteva podnosioca – Udruženja proizvođača i prerađivača Futoškog kupusa – Futoški kupus i ispunjenja uslova iz člana 21. st.1. Zakona o oznakama gegrafskog porekla: REŠENjEM br.G-09/07/05 od 12, 05. 2008 godine, registrovana je OZNAKA GEOGRAFSKOG POREKLA – FUTOŠKI SVEŽI I  KISELI KUPUS – kao ime porekla za kupus dobijen od autohtone populacije futoškog kupusa.  Izvršena zaštita glasi: FUTOŠKI SVEŽI I KISELI KUPUS ZAŠTICEN OZNAKAMA GEOGRAFSKOG POREKLA NA SVETSKOM  TRŽIŠTU KAO JEDAN OD SRPSKIH BRENDOVA.
  • Na domaćem i inostranom tržištu proizvod Futoški sveži i kiseli kupus se prodaje samo pod registrovanim imenom, standardnom deklaracijom proizvođača, uz dodatak usvojenog znaka Udruženja proizvođača i prerađivača – Futoški kupus i sadrži natpis – KONTROLISANO IME POREKLA. Proizvod Futoški kupus – sveža glavica – prodaje se na domaćem i inostranom tržištu uz obeležavanje samolepljivom pojedinačnom deklaracijom i to, da svaka glavica Futoškog kupusa ili svaka zbirna jedinica ( po zahtevu kupca) nosi na sebi nalepnicu sa usvojenim znakom Udruženja proizvođača i prerađivača – Futoški kupus.
  • Proizvod Futoški kiseli kupus se prodaje u obliku – glavice, ribanca i listova u plastičnim višeslojnim kesama u vakuum uslovima, pod regisrovanim imenom, standardnom deklaracijom proizvođača uz dodatak usvojenog znaka Udruženja proizvođača i prerađivača Futoški kupus. Poljoprivredna Gazdinstva – Porodice ĆULUM su veoma aktivni i vodeći članovi Udruženja proizvođača i prerađivača Futoški kupus u Futogu i u ovom momentu su jedini prerađivači Futoškog kupusa sa ZAŠTIĆENOM OZNAKOM  GEOGRAFSKOG POREKLA i KONTROLISANIM IMENOM POREKLA uz potpuno poštovanje svih odredaba o pravilima i obavezama ovlašćenog korisnika imena porekla FUTOŠKI SVEŽI I KISELI KUPUS i permanentnu isporuku sva  tri pakovanja FUTOŠKOG KISELOG KUPUSA na domaćem i inostranom tržištu.

KONTAKT

HAJDE DA SE DOGOVORIMO